Erwtensoep behoort tot de favoriete soepen in de winter. Snert vult goed, kan zorgen voor een volledige maaltijd en je wordt er lekker warm van. Veel mensen denken dat erwtensoep een soepsoort is die niet erg goed binnen een gezond dieetplan past, omdat de soep zo dik is, maar dit is zeker niet waar. In droge erwtensoep en groene snert zitten minder calorieën dan in soepen die worden gemaakt met een vleesbouillon. Natuurlijk zijn het de extra toegevoegde ingrediënten, zoals worst, vlees en (uitgebakken) spekjes die het aantal calorieën flink omhoog kunnen duwen.
Voordelen van snert
Ga je snert maken volgens een relatief standaard recept? Dan mag je zeker rekenen op aangename gezondheidsvoordelen. Zo zit er bijvoorbeeld vitamine A, B en C in en kun je er diverse belangrijke sporenelementen in vinden. Daarnaast zijn er ook mineralen in snert aanwezig, zoals bijvoorbeeld fosfor, kalium en magnesium. Erwtensoep is een bron van eiwitten die licht verteerbaar zijn. Snert heeft een gunstig effect op de gezondheid van mensen met chronische hartaandoeningen, klachten aan het zenuwstelsel, haarverlies en broze teen- en vingernagels. Bij het regelmatig eten van snert kunnen zelfs de bloedcirculatie verbeteren en bloedvatspasmen afnemen. Buiten de gezondheidsvoordelen is erwtensoep natuurlijk ook lekker, goed om je mee op te warmen in de winter en voordelig om te maken.
Nadelen van erwtensoep
Waar voordelen te noemen zijn, zijn eigenlijk altijd ook wel wat nadelen aanwezig. Zo is het eten van snert niet aan te raden aan mensen die prikkelbare darmen hebben, die last hebben van jicht of nierstenen. Ook in het geval van aambeien of constipatie is het niet verstandig om erwtensoep te nuttigen, maar kleine porties leveren over het algemeen geen grote problemen op. Verreweg de meeste mensen krijgen last van winderigheid na het nuttigen van erwtensoep. Een ander nadeel is eerder al vermeld; vaak wordt de snert gemaakt met spekjes, worst en / of vlees. Dit zorgt voor een toename van het aantal calorieën in de soep.